Home VestiBiznis & Finansije EFSE odobrio Raiffeisen banci u Srbiji kredit u iznosu od 25 miliona evra

EFSE odobrio Raiffeisen banci u Srbiji kredit u iznosu od 25 miliona evra

by bifadmin

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) – na inicijativu KfW Entwicklungsbank (Nemačka razvojna banka) uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva Nemačke za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Evropske komisije – obezbediće Raiffeisen banci a.d. Beograd (“Raiffeisen banka Srbija” ili “banka”) dugoročni kredit u iznosu od 25 miliona evra, kao podršku kreditnom programu ove banke za renoviranje stambenog prostora. Ovo je objavljeno tokom godišnje skupštine fonda koja je održana danas u Tirani, Albanija.Ovaj kredit je prvi koji EFSE odobrava banci, kao i prvi kredit čija je namena renoviranje stambenog prostora u Srbiji. Naslanjajući se na već postojeće finansijske aktivnosti za mikro i mala preduzeća u Srbiji, ova kreditna linija proširuje podršku fonda srpskoj ekonomiji.

Kreditna linija EFSE omogućiće Raiffeisen banci u Srbiji da ponudi dugoročno finansiranje za renoviranje stambenog prostora, proširenja, rekonstrukcije i kupovinu po povoljnim stopama, poboljšavajući time privatnim domaćinstvima pristup finansiranju.

Raiffeisen banka u Srbiji je ogranak Raiffeisen Bank International AG (RBI). RBI je jedna od najvećih institucija koja nudi usluge privrednog i investicionog bankarstva u Austrji i vodeća univerzalna banka u srednjoj i istočnoj Evropi. Njen ogranak u Srbiji je jedna od vodećih komercijalnih banaka u Srbiji i jedna od najvećih kreditora po pitanju stambenih kredita, sa mrežom širom zemlje koja uslužuje oko pola miliona klijenata iz privrede, kao i fizičkih lica.

U sklopu kreditne linije EFSE-a, Raiffeisen banka će nuditi kredite za renoviranje stambenog prostora sa mogućnošću fiksne kamatne stope u periodu od pet godina, uz varijabilnu kamatnu stopu nakon tog perioda do dospeća kredita. Kamatna stopa fiksirana na rok od pet godina je novina u Srbiji i obezbeđuje zaštitu klijentima od često nepredvidivih fluktuacija kamatne stope, posebno u ekonomski nesigurnim vremenima.

“Želimo dobrodošlicu Raiffeisen banci Srbija kao našem novom partneru i pozdravljamo mogućnost da podržimo ovu cenjenu instituciju EFSE-ovom prvom kreditnom linijom za poboljšanje stambenog finansiranja u Srbiji. Ovo je samo logičan nastavak dugoročne i uspešne saradnje EFSE-a sa Raiffeisen Bank International i njenim ograncima na drugim tržištima ciljnih regiona EFSE-a,” izjavio je dr Klaus Glaubitt, predsednik Upravnog odbora EFSE. Dodao je: “Raiffeisen banka Srbija je idealan partner EFSE-u u njegovoj misiji da podrži ekonomski razvoj i napredak u jugoistočnoj Evropi.

Od početka rada u Srbiji 2005. godine, EFSE je obezbeđivao lokalnim partnerima-kreditnim institucijama kreditne linije u ukupnom iznosu od 179 miliona evra čime je obezbeđeno oko 39.000 kredita za mikro i mala preduzeća. Podrška EFSE-a finansijskom sektoru u Srbiji takođe uključuje i tehničku podršku, konsalting i obuke u ponudi partnerskim kreditnim institucijama kako bi se povećala njihova pomoć mikro i malim preduzećima, kao i aktivnosti u okviru sektora za promovisanje odgovornog finansiranja.

Pročitajte i ovo...