Home VestiBiznis & Finansije GfK Custom Research: Međunarodni odliv mozgova

GfK Custom Research: Međunarodni odliv mozgova

by bifadmin

Prema GfK Međunarodnom istraživanju zaposlenih svaka četvrta osoba iz zemalja koje još nisu izašle iz recesije spremna je da se iseli iz zemlje u potrazi za boljim poslom, svaka četvrta osoba planirada napusti svog poslodavca u narednih 12 meseci, a samoSrbiji 28% zaposlenih aktivno traži drugi posao.

Mladi, kvalifikovani radnici su oni koji u najvećoj meri osećaju ovu snažnu potrebu za traženjem novog radnog mesta: dve petine (41%) radnika starosti 18-29 godina je spremno da se iseli iz zemlje kako bi našli bolji posao, dok isto važi za jednog od tri radnika sa diplomom fakulteta (32%) i za skoro jednog od četiri doktoranata (37%). Sa druge strane, ovo važi za samo petinu zaposlenih koji imaju diplomu srednje škole (22%).

Milo Plamenac iz kompanije GfK Beograd komentariše, “Naši nalazi ukazuju na rizik od ‘odliva mozgova’ u narednoj godini, koji može biti značajan problem za kompanije i za zemlje koje teže da se oporave od recesionog pada. Četvrtina kako više tako i manje obrazovanih radnika je spremno da traži posao u inostranstvu, a taj procenat raste sa obrazovanjem. Krucijalan je nalaz da je trećina zaposlenih u oblasti istraživačkog rada i razvoja takođe spremna da traži posao u inostranstvu – a upravo su ta zanimanja od većine zemalja identifikovana kao ključna za oporavak.”

Odliv mozgova u svetu

Pomalo očekivano, nalazi pokazuju da od svih tržišta pokrivenih istraživanjem Centralna i Južna Amerika predstavljaju najteže slučajeve. Skoro šest od deset zaposlenih u Meksiku (57%), polovina radne snage u Kolumbiji (52%) i dve trećine radnika u Brazilu i Peruu (41% odnosno 38%) je spremno da traži bolji posao izvan granica svoje zemlje.

Ali ovaj trend nije ograničen samo na tržišta u razvoju. Druga tržišta se takođe nalaze u prvih 17 zemalja kada je reč o spremnosti zaposlenih da napuste zemlju kako bi našli bolji posao: Turska se nalazi na trećem mestu sa 46%, Mađarska na sedmom mestu sa 33%, posle nje dolazi Rusija sa 29% a deveto mesto dele Portugal i Velika Britanija sa 27%.

Čak se i Sjedinjene Američke Države i Kanada – zemlje koje su tradicionalno poznate po relativnoj nezainteresovanosti njihovih građana za život u inostranstvu, suočavaju sa podatkom da jedna petina njihovih radnika ističe da su spremni da se isele iz zemlje kako bi našli bolji posao (21% odnosno 20%).

Isto kao što države moraju da se čuvaju odliva mozgova preko granica, upozorenje važi i za kompanije, budući da više od četvrtine zaposlenih namerava da napusti svog poslodavca u narednih 12 meseci.

Od ovih, jedno od troje već aktivno traži novi posao (35%), a jedno od petoro (18%) planira da se preseli u narednih šest meseci. Samo 8% zaposlenih planira da sačeka dok se privreda ne stabilizuje.

Situacija je naročito zabrinjavajuća za Kolumbiju i SAD, gde oko polovine njihovih radnika (55% odnosno 47%) aktivno traži posao. Sa druge strane skale se nalaze Brazil i Belgija, koji se suočavaju sa daleko stabilnijim okruženjem sa stanovišta retencije, sa samo 15% zaposlenih koji se aktivno angažuju da promene svoje radno mesto.

Pročitajte i ovo...