Home VestiBiznis & Finansije Kevin Lansing: Merenje uticaja velike recesije

Kevin Lansing: Merenje uticaja velike recesije

by bifadmin

Recesija je prosečnog Amerikanca koštala oko 7 300 dolara ušteđevine, izračunao je Kevin Lansing, ekonomista Federalnih rezervi u San Francisku. On kaže da je američka potrošnja do 2007. bila nerealno velika a da se nastavila danas bi prosečan Amerikanac na već pomenutu sumu dodao još 7 356 dolara bačenog novca.

HuffingtonPost prenosi njegov zaključak da je ovaj tip privatne potrošnje simptomatičan za „mehur ekonomije“, i da je ona morala biti usporena pre ili kasnije. O usporavanju potrošnje govore i podaci američkog Ministarstva trgovine da su potrošačke navike ostale nepormenjene u maju, mesecu u kom se najmanje trošilo još od septembra 2009.

Lansingov nedavno objavljeni izveštaj „Merenje uticaja velike recesije“ postavlja pitanje da li su donosioci odluka mogli da urade više da izbegnu krizu tvrdeći da je u najjačem udaru krize 2008. politika FED-a pustila mehur da se formira prirodnim tokom. Lansing pak misli da se mehur mogao predvideti gledajući loše signale da je finansijska stabilnost ugrožena, kao što je mahnito povećanje kreditne zaduženosti stanovništva ili npr. dramatičan rast rizičnih pozajmica, cena kuća i sl.

Lansingovo istraživanje možete pogledati ovde.

Pročitajte i ovo...