Home VestiBiznis & Finansije Možda će hleb pojeftiniti

Možda će hleb pojeftiniti

by bifadmin

Vlada Srbije donela je odluku da za potrebe Robnih rezervi otkupi 100.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara. Zbog pada cene na svetskim berzama, hleb bi tokom leta mogao da bude jeftiniji.

Vlada je odlučila da za potrebe Robnih rezervi otkupi 100.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, i to po ceni od 20 dinara za kilogram, uključujući i porez na dodatu vrednost. Rok za plaćanje preuzete pšenice biće 15 dana. Sa jesenas rekordno malo posejanih površina od samo 480.000 hektara u Srbiji se očekuje ukupan rod pšenice od 1,6 do dva miliona tona.

Asocijacija poljoprivrednika preporučila je da država ove godine otkupi 400.000 tona pšenice. Cena za kilogram, koja je viša od tržišne, daje pozitivan signal tržištu, ali i proizvođačima za narednu setvu, navode stručnjaci.

Cena kilograma pšenice na berzi je niža i kreće se od 17,5 do 18,5 dinara. Nebojša Veselinović, distributer brašna iz Šapca, ističe da je to cena nove pšenice, a da je cena stare između 23 i 25 dinara.

„Prema tome, otvara se prostor za pojeftinjenje brašna, ali to je tek u nagoveštaju. Ne zna se još ništa, jer mlinari samo skladište pšenicu i cena još nije zvanična“, navodi Veselinović.

Pročitajte i ovo...