Home VestiBiznis & Finansije Najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u Srbiji

Najskuplje i najnekvalitetnije gorivo u Srbiji

by bifadmin

U okolnim zemljama koje imaju po nekoliko puta veće plate nego Srbi, gorivo je jeftinije zato što kroz akcize država od svakog litra uzme bar pola litra. Ni dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama ne menja cene goriva u Srbiji.

Prosečna cena bezolovnog supera u Srbiji od 1,36 evra po litru i 1,33 evra po litru za evrodizel. Naši vozači gorivo plaćaju jeftinije samo od Grka i Mađara. Čak ni skoro dvomesečni pad cena nafte na svetskim berzama nije rezultirao pojeftinjenjem na pumpama naše zemlje.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, kaže da je „kod nas najveći igrač Naftna industrija Srbije i svi gledaju u nju. Kako NIS bude nivelisao svoje cene tako će raditi i ostali. Očekujem da tržište, koje će, bez obzira na to što je još od januara dozvoljeno slobodno formiranje cena derivata, zaživeti tek narednih meseci, ipak utiče na pojeftinjenje“.

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije je pokazala i da je udeo državnog zahvatanja u našoj zemlji, bar kada je u pitanju benzin, u samom vrhu u regionu.
A šta mi dobijamo za svoj novac (koji za benzin dajemo više nego svi iz komšiluka)? Gorivo koje je po kvalitetu na 93. mestu od 100 zemalja sveta.

Pročitajte i ovo...