Home VestiBiznis & Finansije Ne smiruje se situacija u Engleskoj

Ne smiruje se situacija u Engleskoj

by bifadmin


Britanski parlament zasedaće zbog alarmantne situacije u zemlji na inicijativu premijera Kamerona.Na desetine hiljada Britanaca potpisalo je onlajn peticiju kojom se poziva da se pljačkašima i učesnicima nereda ukine socijalna pomoć.

Na ulicama Londona od srede se nalazi oko 16.000 policajaca, tri puta više nego što ih je bilo prethodnih dana. Broj uhapšenih osoba samo u Londonu porastao je na 805, a ukupno iznosi preko 1.200 izgrednika.U neredima, koji su u subotu izbili u kvartu Londona Totenhemu, poginule su četiri osobe.


U međuvremenu, britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej rekla je za Bi-Bi-Si da je naredila mobilizaciju ukupnih policijskih snaga u Engleskoj i Velsu, kao i da je ukinula odsustva.Policija u Birmingemu je saopštila da je uhapšen jedan muškarac zbog sumnje da je protekle noći automobilom pregazio tri azijska muslimana, u saobraćajnoj nesreći.


Britanski premijer Kameron je posle sastanka sa bezbednosnim zvaničnicima rekao da će vodeni topovi biti na raspolaganju policiji 24 sata ako to bude potrebno, dodajući da je policija već imala dozvolu da protiv demonstranata koristi gumene metke. To je prvi put da je odobreno korišćenje vodenih topova izvan Severne Irske.


Zbog nereda širom Velike Britanije preti odlaganje prvog kola fudbalskog prvenstva, a u Londonu su se navijači pojedinih klubova pridružili policiji koja svim silama nastoji da suzbije nasilja na ulicama.

Pročitajte i ovo...