Home VestiBiznis & Finansije Ponovo kriza u Mađarskoj?

Ponovo kriza u Mađarskoj?

by bifadmin

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>“Verujemo da Mađarskoj predstoji turbulentna zima, pošto se ponovo pojavljuju neki činioci koji su doveli do krize 2008. godine, iako je u međuvremenu napravljeno dovoljno strukturnih promena da ublaži njene posledice”, tvrde u uvodnom pasusu svog najnovijeg obimnog makro-ekonomskog istraživanja Mađarske ekonomisti Merrill Lynch, Rafaela Tenkoni i Arko Sen.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>


class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>Ekipa Merrill Lynch pokazuje da već postoji neslaganje od približno 1% BDP-a između trenutnog deficita i ciljeva postavljenih nacionalnim Programom konvergencije. Još jedan razlog za zabbrinutost predstavlja i sve veći pad popularnosti aktuelne mađarske vlade, što je može dodatno usporiti kada su u pitanju fiskalni problemi.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>Prema analitičarima, sličnosti sa situacijom pre 2008. su veliki procenat stranih vlasnika mađarskih državnih obveznica, narušeni kredibilitet fiskalne politike i rizik od negativnog reagovanja na poslednja zbivanja u okviru evrozone. Kako se godina bliži kraju, jedan od mogućih scenarija obuhvata naglo povećanje kamatnih stopa mađarske nacionalne banke, pogotovo ako se sadašnja fiskalna strategija pokaže neuspešnom.

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>

class=“MsoNormal“ style=“text-align: justify;“>Oni ocenjuju da bi rast Mađarskog BDP-a u 2012. mogao biti 2,5% umesto prethodno predviđenih 3%, a glavni razlog za to je dužnička kriza u evrozoni, koja preti da značajno smanji priliv stranih investicija u Mađarskoj dogodine.Učešće stranih investitora u državnom dugu Mađarske veće je nego 2008.godine.Evropske banke će zauzeti konzervativnije stavove u narednom periodu, sa potencijalnim uticajem i na mađarske tokove. One bi mogle da da povuku deo svog kapitala u ovoj zemlji, što bi dovelo do pooštrenih uslova kreditiranja i, moguće je, obustave otkupa javnog duga sa njihove strane.Takođe, sadašnja pozicija Mađarske ne garantuje kvalitetnu odbranu od mogućih fluktuacija valute, zaključuje se u izveštaju.


Pročitajte i ovo...