Home VestiBiznis & Finansije Sitne krađe prolaze nekažnjeno

Sitne krađe prolaze nekažnjeno

by bifadmin

Kaznena politika za sitne krađe (do 15 000 dinara) je takva da više odgovara lopovima nego njihovim žrtvama. Naime, ukoliko ukradete manje od 150 evra ne idete na sud, a pokradeni verovatno neće imati strpljenja dapodnose privatne tužbe, pa ćete proći nekažnjeno i stoga verovatno ponoviti svoje nedelo.

Zoran Kovačević, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Policijske uprave za grad Beograd govorio je za Novosti o ovom problemu:

„Veliki broj lopova su narkomani. Kradu u jednoj radnji dok ih ne uhvate, pa onda promene lokaciju. Što god da ukradu, na pijaci mogu da prodaju upola cene i zarade dovoljno za drogu. Po pravilu, njih niko ne goni“.

I kad se izreknu, kazne su, ističu u policiji, često uslovne, pa policijaci hvataju iste kradljivce koji nižu ”uslove”, a nikako da dobiju osuđujuću presudu.

Mada nema precizne statistike, Kovačević tvrdi da je broj krađa porastao u odnosu na period kada je lopov, bez obzira na vrednost ukradene robe, dobijao minimum 10 meseci zatvora: „U poslednje tri godine, iako smo uhapsili puno džeparoša, nijedan nije priveden sudiji upravo zbog blagih kazni“.

Međutim, zbog povećanog broja sitnih krađa u poslednje vreme najavljene su izmene zakona, a prof. Milan Škulić, član radne grupe za izmene Krivičnog zakonika, tvrdi da će se lično založiti da se ubuduće kao sitna krađa tretira ona gde ukradeni iznos ne prelazi 5.000:

„U zemlji gde je prosečna plata tek nešto iznad 30.000, apsurd je da se krađa 15.000 dinara tretira kao ”sitna” i da je tužilac ne goni“, kaže Škulić, i dodaje da je logično da oštećeni, koji nema ni novca, ni vremena za duge i skupe sudske sporove, neće sam goniti lopove.

Pročitajte i ovo...