Home VestiBiznis & Finansije Standard & Poor’s: Istraga o korumpiranosti

Standard & Poor’s: Istraga o korumpiranosti

by bifadmin

Nakon što je agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting SAD-a, tamošnje ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome da li je ova agencija neprimerenim ocenama loših hipotekarnih kredita izazvala kreditni slom 2008. Navodno, menadžeri agencije nisu dopuštali snižavanje rejtinga, i to je dovelo do pucanja balona i globalne finansijske krize.

Da ne bi izgledalo kao da se Amerika sveti S&P zbog snižavanja kreditnog rejtinga, pominje se da je ova istraga počela pre istog. Tokom ove istrage, Ministrastvo pravosuđa ispitivalo je kriterijume koje je ova agencija imala za određene hipotekarne kredite i uticaj njenih ocena na izbijanje krize. Ukoliko se dokaže tačnim da su zaposleni u ovoj kompaniji vođeni željom za profitom prevideli neke stvari, i rejting S&P biće snižen.

NY Times piše da se još ne zna da li su na meti istrage još dve rejting agencije,Moody’s iFitch, ili samo Standard & Poor’s. Ovo međutim nije prvi put da su agencije na meti kritika, dešavalo se da budu na saslušanjima pred Kongresom, ili da se pokreće pitanje nezavisnosti njihovih uposlenika i analiza.

Pročitajte i ovo...