Home VestiBiznis & Finansije Zapad unapred potrošio deo svoje budućnosti

Zapad unapred potrošio deo svoje budućnosti

by bifadmin

Iz gradića Lindau, sa četvrtog simpozijuma laureata iz ekonomije, 17 nobelovaca poručuje da zapadnu ekonomiju u budućnosti čeka u najboljem slučaju stagnacija, odnosno da će EU morati da se pozabavi svojim problematičnim članicama i vladama naklonjenim bankama.

Edmund Phelps koji je 2006. dobio Nobelovu nagradu za teoriju rasta smatra da je zapad predugo živeo iznad svojih mogućnosti čiji deo je unapred potrošio, te da sada SAD i EU očekuje period stagnacije. On za ovakvu situaciju krivi postojanje sistema u kojima vlade rade u korist banaka koje vraćaju uslugu tako što iste opskrbljuju jeftinim kreditima, a sve to da bi banke mogle da se zadužuju bez dovoljnih novčanih rezervi. Iz tog razgloga, smatra Phelps, banke ne ulažu u biznis, koji je jedina formula ekonomskog rasta.

Nobelovci pak nisu preterano pesimistični, oni smatraju da će evropska valuta preživeti uz napomenu da će neke članice EU biti najurene iz ovog saveza ili će same otići. Sugerišu da je evropski monetarni sistem sa centralnom bankom i nizom minstara finansija koji deluju nezavisno neodrživ, kao i različita poreska politika za sve članice EU.

Posebnu pažnju u Lindauu privukao je nobelovac John Nash (koji je bio inspiracija zafilm „Beautiful mind“), koji smatra da budućnost EU zavisi od Nemačke i od toga da li će se Unija rešiti svojih slabijih karika. Ipak, Nash optimistički poručuje: „Kada postoji volja, nađe se rešenje“.

Pročitajte i ovo...