Home VestiBiznis & Finansije Kina neće spašavati posrnulu Evropu

Kina neće spašavati posrnulu Evropu

by bifadmin

Na poslednjem sastanku MMF-a, uprkos tome što su sve oči poljuljanih zapadnih ekonomija uprte u Kinu, ova zemlja je poručila da ne namerava finansijski da spašava Evropu.

Kinu su mnogi videli kao mogućeg kupca evropskih obveznica i zemlju koja bi mogla da investira u privredni rast EU. Međutim,Gao Xiqing predsednikChina Investment Corporation (CIC), fonda koji upravlja jednim delom ogromnih deviznih rezervi Kine, ispostavilo se, smatra da Evropa ne treba da gleda u Kinu kao spasioca.

On je dopustio mogućnost da Kina ipak kupi deo evroobveznica, ali nikako „više od onoga što nam naši proračuni rizika dopuštaju“. Stručnjaci nagađaju da Kinezi tako aludiraju na nestabilnost italijanskih, grčkih i ostalih problematičnih obveznica.

Takođe, kineski zvaničnici Evropi poručuju da reformiše sopstveni monetarni sistem pre nego što potraži stranu pomoć u suzbijanju dužničke krize. Činjenica je da je otkup evropskog duga mnogo rizičniji poduhvat od kupovine američkog, iz razloga nepostojanja centralnog trezora koji bi bio svojevrsna garancija za kupca, smatra i Soroš.

Pročitajte i ovo...