Home VestiBiznis & Finansije Regulativa u oblasti zaštite konkurencije se usklađuje sa regulativom EU

Regulativa u oblasti zaštite konkurencije se usklađuje sa regulativom EU

by bifadmin

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Janković razgovarala sa predstavnicima najvećih stranih i domaćih kompanija u Srbiji, članicama Američke privredne komore (AmCham) i tim povodom zaključila da je prošla godina za Komisiju bila uspešna posebno zbog izricanja mera zaštite konkurencije za učinjene povrede po prvi put.

„Prethodna godina označila je prekretnicu u sprovođenju antimonopolske politike u našoj zemlji, jer je primenom novog Zakona o zaštiti konkurencije, koji je usaglašen sa pravilima EU, došlo do osnaživanja uloge Komisije kao samostalne i nezavisne organizacije“, naglasila je u svom izlaganju g-đa Janković i dodala „Dosledna primena antimonopolskih pravila predstavlja jedan od najbitnijih stubova moderne tržišne ekonomije i ekonomskog napretka, od koga korist imaju svi učesnici na tržištu, a naročito građani, kao potrošači. Ubeđeni smo da je transparentnost u radu, uz potpuno poštovanje svih zakonskih normi – uključujući po prvi put i izricanje mera zaštite konkurencije za učinjene povrede, jedini ispravan način rada“, zaključila je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.

Ključna tema o kojoj će još biti reči bila je implementacija Zakona o zaštiti konkurencije i harmonizacija u toj oblasti sa regulativom i praksom Evropske unije.
„Objavljivanje verzija mišljenja koja nisu poverljiva, interpretacija pojedinih odredbi ili rešenja i odluka Komisije bi u velikoj meri doprinelo predvidivosti pravnog okvira u ovom domenu i olakšalo primenu Zakona. S tim u vezi, nadamo se da će kapaciteti Komisije za zaštitu konkurencije biti dodatno osnaženi kako bi se omogućila efikasnija primena Zakona“, istakao je Miloš Đurković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

Pročitajte i ovo...