Home VestiBiznis & Finansije Kurs evra veoma nizak

Kurs evra veoma nizak

by bifadmin

Kritike agencija za kreditni rejting prošlonedeljnog fiskalnog dogovora EU izazvale su strah od širenja dužničke krize i spustile vrednost evra. U jednom trenutku evro je potonuo na samo 1,3164 dolara, najnižu vrednost u dva i po meseca.

Tržište je pod pritiskom zbog toga što su sve tri vodeće svetske rejting agencije poručile da prošlonedeljni dogovor čelnika na samitu Evropske Unije o jačanju fiskalne discipline nije dovoljan da bi se suzbila dužnička kriza, pa je i dalje otvorena mogućnost smanjenja rejtinga članicama evrozone.

Dogovor EU čelnika o jačanju fiskalne discipline prvo je pozitivno uticao na tržišta, no entuzijazam ulagača zamenila je skepsa, nakon upozorenja da bi članicama evrozone mogao biti smanjen rejting, što bi povećalo njihove troškove finansiranja.

Ako Francuska izgubi vrhunski, trostruki A kreditni rejting, to bi moglo narušiti kreditne kapacitete Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) jer je ta članica evrozone jedna od najvećih finansijskih poluga tog fonda.Zbog toga su juče ponovno porasli prinosi na obveznice prezaduženih članica evrozone, kao što su Italija i Španija.

Jutros je u jednom trenutku evro potonuo na samo 1,3164 dolara, najnižu vrednost u dva i po meseca, dok se juče u ovo vreme kretao oko 1,3340 dolara.U odnosu na japansku valutu, cena evra skliznula je s jučerašnjih 103,55 na 102,70 jena. Kursdolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, s jučerašnjih 77,65 na 77,85 jena.

Pročitajte i ovo...