Home VestiBiznis & Finansije Porezi zatvaraju mala i srednja preduzeća

Porezi zatvaraju mala i srednja preduzeća

by bifadmin

U poreskom sistemu Srbije zapošljavati je skupo a posedovati jeftino, proizvoditi je skupo a posedovati jeftino, posedovati zemlju jeftino a obrađivati je skupo i poslovati nelegalno isplativo, dok je legalno nekonkurentno, zaključak je okruglog stola „Reforma poreskog sistema u Srbiji“ u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Glavni razlog zašto je Srbija ostala bez velikog broja radnih mesta, kao i zašto se mala i srednja preduzeća zatvaraju je loše postavljena poreska politika. Prema našem istraživanju porez na rad i taksa za isticanje firmi je najveće opterećenje za preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Rešenje bi moglo da bude u boljoj naplati poreza na zemljište“, stav je Saše Radulovića, pravnog savetnika u NALED-u.

U uslovima tržišne privrede poreska politika je jedno od najjačih oruđa koje vlada može imati na raspolaganju kako bi menjala privredne uslove.

„Potrebno je da se detaljno, sa stručne strane razmotri smanjenje opterećenja zarada, a da se to nadomesti povećanjem PDV-a i delimično povećanjem akciza. Jedan od načina je da se stopa PDV poveća, na primer za četiri odsto, a drugi je da se umesto povećanja opšte stope, poveća ono što je sada osam na 18 odsto. Sa teoretskog stanovišta jedinstvena stopa PDV-a je optimalno rešenje“, rekao je Nikola Altoparmakov, član Fiskalnog saveta.

Bivši ministar ekonomije, Mlađan Dinkić, koji je uvodio PDV u Srbiju, kaže da su se okolnosti promenile i da sada ima opravdanja da se kod malih i srednjih preduzeća, koja su najviše pogođena krizom uvede princi plaćanja PDV-a ne unapred već po realizaciji.

Pročitajte i ovo...