Home VestiBiznis & Finansije TDR: Vlada Srbije diskriminiše uvoznike duvana

TDR: Vlada Srbije diskriminiše uvoznike duvana

by bifadmin

Tvornica duhana Rovinj je uputila pismo Ministarstvu finansija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sednica Vlade Republike Srbije, a koja diskriminiše uvoznike duvanskih proizvoda (kao TDR i Imperial Tobacco) te je u potpunosti u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, CEFTE i Svetske trgovinske organizacije.

Naime, inicijativa Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predlaže zamenu bankarske garancije s obavezom deponovanja novčanih sredstava u iznosu koji je jednak iznosu ukupne minimalne akcize za količinu koja se uvozi i za koju se podižu akcizne markice. To bi trenutnu situaciju, koja je već nepovoljna za uvoznike jer plaćaju akcize 20 dana ranije od domaćih proizvođača (JTI, Philip Morirs, BAT) te istu osiguravaju garancijom banke, učinilo još nepovoljnijom i stavilo bi TDR ali i druge uvoznike u neravnopravan položaj u odnosu na ostale proizvođače duvanskih prerađevina.

Inicijativa je kontradiktorna i u direktnoj suprotnosti s normama Evropske unije, CEFTA-e i Svetske trgovinske organizacije. Naime, CEFTA zabranjuje svaku diskriminaciju kompanija iz druge zemlje članice. Praksa Evropske unije pak nalaže da domaći i strani proizvođači moraju biti tretirani jednako u delu koji se odnosi na poreze na duvanske prerađevine. Član 37. iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom navodi: „ Unija i Srbija će se suzdržavati i odbaciti, ukoliko one postoje, sve mere i praksu fiskalnih nameta koji direktno ili indirektno diskriminišu proizvode jedne strane i favoriziraju proizvode druge strane“.

Svetska trgovinska organizacija, čijom bi članicom Srbija trebalo da postane iduće godine, takođe nalaže da proizvodi uvezeni u zemlju ne smeju biti predmet, direktno ili indirektno, internih poreza ili drugih nameta bilo koje vrste u smislu da se time favoriziraju domaći proizvodi.

Argumentacija koju koristi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je više nego upitna čak i pod pretpostavkom da se zanemari grubo kršenje potpisanih sporazuma te normi EU, CEFTA-e i WTO-a. Naime, prihodi proračuna su već 100% osigurani namenskim i prvoklasnim bankarskim garancijama. Od 2004. godine, kada je postojeći model usvojen, nije zabeležena niti jedna situacija njegovog kršenja.

Pročitajte i ovo...