Home VestiBiznis & Finansije Mađarska može da povuče Evropu u krizu

Mađarska može da povuče Evropu u krizu

by bifadmin

Mađarska se tetura na ivici bankrota dok njen premijer prkosno odbija pomoć, i uslovljavanje koje uz nju ide, MMF-a. Ekonomski stručnjakMarketWatcha Metju Lin sumirao je mađarsku situaciju: ova zemlja mogla bi biti epicentar novog ekonomskog potresa.

On smatra da se nestabilnost Mađarske može preneti u ostatak Evrope. Dok tržišta širom starog kontinenta vape za strožijom kontrolom, politički lideri se tome opiru, a rezultat ovakve politike može biti bankrot Mađarske. Lin smatra da MMF mora biti strožiji u uvođenju discipiline i u ekonomiju i u živote običnih ljudi.

Mađari vide šta se dešava u državama koje su prihvatile pomoć MMF-a, poput Grčke, u kojoj vlast pokušava da sprovede mere štednje na opšte narodno nezadovoljstvo. Iz tog razloga, ni oni nisu ljubitelji MMF-a.

Međutim, ako se ostvare ove crne prognoze, to će im biti najmanji problem. Banke bi mogle bankrotirati, pa i čitave evropske ekonomije. No, postoji opravdana pretpostavka da će se na kraju svim problematičnim zemljama otpisati deo duga, samo da bi se izbegla nova recesija. Autor ovog teksta se boji pojave novih političara poput premijera Orbana, koji se više plaše pomoći MMF-a nego bankrota.

Pročitajte i ovo...