Home VestiBiznis & Finansije Markione: Teška godina za evropske proizvođače automobila

Markione: Teška godina za evropske proizvođače automobila

by bifadmin

Prema rečima izvršnog direktora Fiata Serđia Markionea evropski proizvođači automobila će zbog velikih finansijskih gubitaka i slabljenja tržišta uskoro morati da se spajaju.

U razgovoru sa novinarem Fajnenšl Tajmsa o teškoj situaciji koja bi mogla da natera proizvođače vozila da se merdžuju pomenuo je nekoliko marki, poput Pežoa i Renoa, ali i Fiata. On naglašava mogućnost da će Fiat igrati veoma aktivnu ulogu u mogućoj konsolidaciji ove industrije.

Najpozitivniji Markioneov scenario je da će posle prošlogodišnjih gubitaka evropski proizvođači automobila stagnirati do 2014. Tokom krize, evropske i vlasti zemalja članica vršile su pritisak na auto industriju da uprkos padu prodaje ne otpušta radnike i ne zatvara fabrike, dok se u Americi dešavalo suprotno i njena auto industrija se sada oporavlja i ponovo zapošljava. Po njemu, to je jedan od razloga zšto je najbolji scenario stagniranje.

Međutim, ne misle svi da će evropski proizvođači automobila propasti. Magna International, jedan od najvećih dobavljača fabrika vozila, najavio je da očekuje porast potražnje za manjim vozilima.

Pročitajte i ovo...