Home VestiBiznis & Finansije MMF traži još novca, a SAD ne želi da pozajmljuje

MMF traži još novca, a SAD ne želi da pozajmljuje

by bifadmin

Čelnici SAD neće pozajmljivati MMF-u, prenosi CNBC pozivajući se na svoj izvor u Trezoru SAD. Međunarodni monetarni fond je u sredu saopštio da će zatražiti povećanje svog finansijskog fonda za oko 500 milijardi dolara. MMF-u novac treba da bi mogao da odobrava nove zajmove koji će ublažiti posledice produbljavanja finansijske krize, pre svega u Evrozoni.

Predstavnik Trezora SAD rekao je da Evropa ima kapaciteta da reši sopstvene probleme i da MMF ne može biti zamena za robusni evropski „oklop“. MMF je ukazao da procenjuje da će zemljama širom sveta biti potrebno oko bilion dolara zajmova tokom sledećih godina, zbog čega mora da pribavi dodatne izvore finansiranja pozajmica u visini do 500 milijardi dolara.

„U zbir je uključeno 200 milijardi dolara koje je su evropske države već dale“, rekli su u MMF-u i dodali da je time obezbeđena trećina sredstava ali da još uvek ispituju opcije za finansiranje i da u ovom stadijumu pregovora više nećee davati saopštenja dok ne budu okončane neophodne konsultacije sa članicama Fonda.

Reakcija MMF-a je nastala pre svega na osnovu glasina koje je objavio CNBC da Fond traži sredstva u iznosu od 600 milijardi dolara i na osnovu novembarskih napisa u italijanskoj La Stampi da MMF sprema paket od 600 milijardi evra (798 milijardi dolara) što je podiglo cene akcija na evropskim berzama ali je ubrzo bilo demantvano od strane čelnika MMF-a.

MMF je zabrinut pre svega zbog dužničke krize međ članicama Evrozone koja je pozvala zemlje širom sveta da povećaju izdvajanja za MMF. Međutim, čak ni zemlje s viskim rezervama svežeg novca, poput Kine i Brazila, nisu bile voljne da izdvoje više novca za Evropu, a ni SAD.

O ovim problemima biće razgovarano na sastanku ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) idućeg meseca u Meksiku.

Izvor: CNBC.com

Pročitajte i ovo...