Home VestiBiznis & Finansije Stvaranje Evropske rejting agencije?

Stvaranje Evropske rejting agencije?

by bifadmin

Lisabonski dnevnik “Diario de Noticias” otkriva da “Roland Berger Stratedžik Konsaltans”, najveća evropska kompanija u oblasti strateškog konsaltinga, obavlja pregovore sa nekoliko finansijskih institucija unutar EU, kao i u Švajcarskoj, u cilju obezbeđivanja oko 300 miliona evra za stvaranje Evropske rejting agencije. Prema pisanju ovog časopisa, u planu je stvaranje “privatne, neprofitne organizacije”, koja bi mogla da bude osnovana u prvom kvartalu ove godine.

Evropska rejting agencija bi trebalo da obezbedi veću transparentnost i da se ravnomerno takmiči sa tri velike američke agencije “Standard & Purs”, “Mudis” i “Fič”. Prema “Roland Berger”-u, potrebno je prevazići velike postojeće probleme u radu rejting agencija, a posebno sukobe interesa koji postoje u trenutnom sistemu.

Prema najavama, već je razrađen model sa efikasnim troškovima koji je odobrio evropski bankarski sektor i koji je baziran na modelu Bazel II. Biće napravljena i onlajn platforma u kojoj će svi nadležni organi moći da objave svoje ocene. Investitori će biti obavezani da objave sosptvene rang liste ili da se opredele za rejting agencije po njihovom izboru.

Pročitajte i ovo...