Home VestiBiznis & Finansije Vozićemo na vodonik do 2015.

Vozićemo na vodonik do 2015.

by bifadmin

Tehnologija za proizvodnju automobila na vodonični pogon biće komercijalno dostupna do 2015. godine.

Vlada Velike Britanije će danas, zajedno sa 13 proizvođača iz auto-industrije, kao što su Tojota, Dženeral Motors, Dajmler i Hjundai, predstaviti novi konzorcijum “UK H2 Mobiliti”, koji će istraživati potencijal vodonika kao goriva za vozila sa ultra niskom emisijom CO2. Već do kraja godine, ovo udruženje će razviti akcioni plan za proizvodnju na tržištu Velike Britanije do 2015. godine.

Automobilska industrija već godinama poseduje neophodna znanja za proizvodnju ovakvih automobila, ali ona nije ostvarena zato što se još uvek nisu stvorili uslovi za njihovu isplativost. Troškovi proizvodnje, izdvajanja vodonika za gorivo i izgradnje dovoljne količine pumpi za snabdevanje bili su previsoki. Međutim, uključivanjem svih zainteresovanih partnera i uz pomoć države, moguće je napraviti plan razvoja sa ostvarivim ciljem. U Nemačkoj, Japanu i Kaliforniji takođe su pokrenuti slični projekti.

Britanska vlada obavezala se da će pomoći sa 400 miliona funti proizvodnju automobila sa niskom emisijom CO2, barem do 2015. godine. Ovo obuhvata i subvenciju u iznosu od 5.000 funti za nabavku električnih, hibridnih, a od sada i automobila na vodonični pogon. Britanski potrošači su ih do sada kupovali u manjem obimu zbog njihovog još uvek ograničenog obima kretanja i relativno visoke cene.

Proizvođači su do sada uložili veliku količinu novca u razvoj nove tehnologije. Dženeral Motors saopštava da je investirao oko dve milijarde dolara u vodonična vozila i da je njihova test flotila, sačinjena od 100 ovakvih automobila već na evropskim i američkim putevima. Njihovi automobili na vodonični pogon biće dostupni kupcima do 2016. godine.

Pročitajte i ovo...