Home VestiBiznis & Finansije Jačaju američka i evropska valuta

Jačaju američka i evropska valuta

by bifadmin

Juče je vrednost američke i evropske valute porasla posle lošeg ekonomskog izveštaja SAD i nedovoljnih napora na Evro samitu da se reši dužnička kriza starog kontinenta. Tržišta su prvobitno počela da pokazuju optimizam, ali stručnjaci smatraju da to neće potrajati ako se lideri ovih zemalja ozbiljnije ne posvete kriznim žarištima.

„Svaki put za vreme Samita na tržištu se opaža nada da će Evropa uspeti da se izvuče iz dužničke krize, ali ništa neće biti rešeno dok ne vidimo dogovor oko reprogramiranja duga Grčke i Portugala“, rekao je Džozef Trevisani izWorldwide Markets.

Stručnjaci ocenjuju da je Samit imao slabe rezultate, iako je 25 od 27 zemaljapotpisalo sporazum o strožijoj fiskalnoj uniji.

Tokom jučerašnje evropske trgovine, evro je porastao u odnosu na američki dolar, pa je forex par EUR/USD ojačao 0,35% i dostigao 1,3191, što govori o veri u stabilizaciju Evrope. Za ovo možemo da se zahvalimo izjavigrčkog premijera Lukasa Papademosa da su bili uspešni pregovori saprivatnim poveriocima, što je izazvalo nadu u skorije rešavanje grčkog problema.

Dau Džons indeks industrijski prosek je pao za20.81 poena, odnosno 0.16 odsto. Međutim, američki proizvodniPMI je, prema izveštaju, u decembru rastao a i u ovoj godini se očekuje njegov rast, što Amerikancima vraća nadu u oporavak.

Pročitajte i ovo...