Home VestiBiznis & Finansije Odloženo spajanje Nemačke i Njujorške berze

Odloženo spajanje Nemačke i Njujorške berze

by bifadmin

Predstavnici NYSE Euronext i Deutsche Börse izjavili su juče da su započeli pregovore o opozivu njihovog prethodno planiranog spajanja, nakon što su se evropski antmonopolski regulatori i formalno tome usprotivili.

Komesar EU iz Antimonopolske komisije Hoakin Almunja rekao je da bi najavljeno ujedinjenje operatora dve velike berze rezultiralo kvazi monopolom u oblasti trgovine evropskim finansijksim derivatima i da bi u tom slučaju one kontrolisale više od 90 odsto globalne trovine ovih proizvoda. „Ta trgovanja predstavljaju srce evropskog finansijskog sistema i izuzetno je važno da ostanu kompetetivna. Pokušali smo zajedno da iznađemo prihvatljivo rešenje, ali ponuđeni ustupci daleko su od prihvatljivih“, istakao je Almunja u sredu. Predstavnici NYSE Euronext rekli su da su razočarani i da se protive odluci Evropske komisije, koja je bazirana na „fundamentalno drugačijem shvatanju tržišta finansijskih derivata“.

Tokom prošle godine, akcije NYSE Euronext pale su skoro 17 odsto, a Deutsche Börse oko 19 odsto. Mogućnost spajanja dva berzanska operatera bila je najavljena još u februaru prošle godine, a u međuvremenu su Nasdaq OMX i IntercontinentalExchange takođe pokušali da postignu dogovor sa NYSE Euronextom. Dve kompanije sada imaju rok od dva meseca da odgovore na odluku koju je donela Evropska komisija.

Pročitajte i ovo...