Home VestiBiznis & Finansije Radnici Arcelor Mittal traže prava zauzećem fabrike

Radnici Arcelor Mittal traže prava zauzećem fabrike

by bifadmin

Radnici čeličane Arcelor Mittal na severoistoku Francuske juče su zauzeli fabriku tražeći da se njihovo stanje stavi u politički kontekst pred predsedničke izbore gde je industrijsko posrnuće centralna tema.

Dve stotine radnika je zauzelo upravne kancelarije u fabrici u Floranžu blizu granice sa Belgijom i Nemačkom nakon što je Arcelor Mittal prošle nedelje objavio da produžava privremeno gašenje dve visoke peći.

Sindikati su preko vikedna objavili svoju nameru preduzmanja akcije, ali su kancelarije našli prazne. Dalja odluka je da tu ostanu do ispunjenja zahteva. Dve visoke peći su zatvorene u julu a potom i u oktobru 2011. godine zbog slabe tražnje i radnici se plaše da će one i dalje ostati u tihom režimu i da je sve veća šansa da se čeličana zatvori.

Ova čeličana je poslednja preživela iz nekadašnjeg jakog regiona nakon što su ostale čeličane pozatvarane, uprkos Sarkozijevom obećanju da će naći način da ih održi.

Socijalistički oponent na izborima, Fransoa Oland, koji po istraživanjima vodi ispred Sarkozija više pažnje obraća na ove probleme i na problem relokacije industrije. Francuska je izgubila 763.000 poslova u industriji u poslednjih 10 godina, od toga 355.000 od kako je Sarkozi na vlasti, na šta ukazuje Oland.

Lakšmi Mital, vlasnik Arcelor Mittala je nabogatiji Indijac i „gospodar čelika“ kao najveći svetski proizvođač. Domaći mediji prenose da je Vlada Srbije poslala domaćeg biznismena Miroslava Bogićevića da pregovara oko preuzimananja Železare Smederevo od strane Arcelor Mittala, nakon što je američki US Steel prodao fabriku Vladi Srbije za 1 dolar.

Mital, kao najveći svetski proizvođač, godišnje proizvede više od 20 miliona tona čelika širom Evrope, Afrike i Indije. Ekonomska kriza nije zaobišla ni ovaj svetski gigant, pa je najavljeno da će morati da se smanji broj radnika u čak sedam fabrika do kraja 2012. godine, čemu se radnici u Francuskoj suprotstavljaju.

Pročitajte i ovo...