Home VestiBiznis & Finansije Rekordno nizak promet na Produktnoj berzi

Rekordno nizak promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Protekle nedelje imali smo rekordno niske temperature, istorijski najslabiji kurs domaće valute, rekordno mali obim prometa na „Produktnoj berzi“ i cenovne rekorde pšenice, kukuruza i soje prošlogodišnjeg roda.

Studen je čini se zamrzla i robno-berzansko tržište. Prodaje i kupuje samo onaj ko ima i mora. Nedeljni količinski promet od 500 tona za 22,66% je manji od prošlonedeljnog. Istovremeno je i ukupna nedeljna dinarska vrednost prometa od 10.902.500,00 dinara za 21,01% manja u odnosu na prethodnu nedelju. Samo tri artikla su participirala u strukturi ukupnog prometa u okviru tek 7 zaključenih berzanskih ugovora. U pitanju su pšenica, kukuruz i soja.

Tržište pšenice je pod pritiskom tražnje domaćih mlinara cenovno eskaliralo. Isti su bili primorani da za hlebno zrno plaćaju 23,22 din/kg sa PDV-om (21,50 din/kg, bez PDV-a), što je za 2,38% više nego prošle nedelje. To je ujedno najviša cena ovog proizvoda kada je u pitanju prošlogodišnji rod. Pomenutom cenom kalkulacije mlinara su ugrožene, pogotovo kada se uzmu u obzir sumorne procene daljeg uzlaznog cenovnog trenda ovog artikla, na osnovu analiza domaćih bilansa pšenice i vlasničke strukture.

Na tržištu kukuruza cenovni „bum“ je još izraženiji. Njegova ovonedeljna cena startovala je sa 19,71 din/kg, sa PDV-om (18,25 din/kg, bez PDV-a), a na kraju nedelje zaustavila se na nivou od 20,30 din/kg, sa PDV-om (18,80 din/kg, bez PDV-a). Na dalji cenovni trend uticaće, sa jedne strane spremnost ponude da se aktivnije uključi u trgovanje, a sa druge prag rentabilnosti po kalkulacijama domaćih izvoznika u sprezi sa postojećim vremenskim uslovima i kursom domaće valute. Statistički posmatrano ovonedeljna ponderisana cena kukuruza od 19,89 din/kg, sa PDV-om (18,41 din/kg, bez PDV-a), viša je u odnosu na prethodnu nedelju za 3,49%.

I soja je svojom ovonedeljnom cenom od 41,58 din/kg, sa PDV-om (38,50 din/kg, bez PDV-a) doprinela ovoj uzlaznoj cenovnoj spirali. U odnosu na prethodnu nedelju cena soje je u porastu za 1,32%, a to je ujedno i cenovni rekord, kada se analizira nominalna cena ovog artikla još od maja 2009.godine.

Pročitajte i ovo...