Home VestiBiznis & Finansije Skuplji rad tera strane kompanije iz Kine

Skuplji rad tera strane kompanije iz Kine

by bifadmin

Kina, u koju su nekada multinacionalke dolazile da proizvode sve „od igle do lokomotive“, sada se suočava sa njihovim odlaskom iz zemlje. Njima se više ne isplati kineski rad koji je prošle godine postao skuplji za 22 odsto.

„Cene rada su skočile, i mi smo primorani da tražimo druga mesta na kojima možemo proizvoditi po konkurentnijim cenama“, rekao je Armin Strukmejer, direktor nemačkog proizvođača gumenih stvari za decuNovatex GmbH. On smatra da će mnoge firme preseliti proizvodnju u jeftinija okruženja poput Mijanmara i Vijetnama, ali i da će neki početi da proizvode u Evropi, Južnoj Americi, ili u SAD. INovatex je vratio deo proizvodnje u SAD, jer kako kažeStrukmejer, i ova zemlja je postala bogata „jefitnim radom“.

Ovog meseca kineske vlasti su objavile da je njihov cilj da minimalne zarade rastu bar 13 odsto do 2015. Ovo, i smanjenje ponude radne snage nateralo je i kanadsku kompanijuB+H Architects da posle dvadesetogodišnjeg rada preseli proizvodnju iz Kine. Oni se žale na manjak radne snage i na sve teže nalaženje kvalitetnih mladih kadrova.

Pročitajte i ovo...