Home VestiBiznis & Finansije Vlasnik Forda upozorava na zagušenje automobilima

Vlasnik Forda upozorava na zagušenje automobilima

by bifadmin

Svet će se suočiti sa pretnjom „globalnog zastoja“ kada se broj automobila sa milijarde popne na četiri milijarde do 2050. godine, smatra Bil Ford, predsedavajući kompanije Ford.

Bil Ford je pripremio govor za Svetski kongres mobilnih tehnologija u Barseloni sa predlogom da se ubuduće čvršće povezuju vozila i inteligentni sistemi upravljanja saobraćajem.

„Po prognozama do 2050. biće četiri milijarde automobila. Ako ne uradimo ništa povoom toga, broj ljudi i vozila u urbanim sredinama prouzrokovaće globalni zastoj“, rekao je Ford u razgovoru sa medijima. On smatra da se ovaj problem može rešiti saradnjom između rivalnih proizvođača automobila, vlada i kompanija kojre proizvode mobilne telefone u cilju stvaranja bolje saobraćajne mreže za pešake, bicikle, kola i javni prevoz.

U poslednje vreme beleži se veliki rast prodaje automobila u zemljama u razvoju. Međutim, auto kompanije se brinu da ako ne nađu rešenje za smanjenje zagušenja u mega gradovima poput Pekinga, Mumbaija i sl, njihov rast će se usporiti. Zato Dženeral Motors radi naEN-V, električnom veoma malom vozilu sa automatskim upravljanjem. Sa drugi strane Audi takođe poziva na bolju saradnju auto kompanija i drugim tehnoloških preduzeća, pa predlaže novu organizaciju saobraćaja pomoću „pametnih“ puteva.

Pročitajte i ovo...