Home VestiBiznis & Finansije Brisel najavio ukidanje suspenzije za Mađarsku čim ova zemlja predstavi mere za smanjenje deficita

Brisel najavio ukidanje suspenzije za Mađarsku čim ova zemlja predstavi mere za smanjenje deficita

by bifadmin

Evropska unija je 13. marta privremeno blokirala Mađarskoj 495,2 miliona evra iz kohezionih fondova zbog budžetskog deficita. Ovoj zemlji je ipakostavljena mogućnost da kazna bude povučena čim predstavi nove mere za smanjenje deficita.

Pre ove odluke vodila se rasprava o predlogu da se Mađarskoj produži rok, za koji je posebno bila Litvanija koja je tražila produženje roka za dva meseca. Međutim, članice EU suipak izglasale zamrzavanje sredstava, a ova odluka ćestupiti na snagu 1. januara 2013, ali je ostavljena mogućnost da se ona „odmah“ ukine, čim Mađarska predstavi mere za smanjenje deficita do 22. juna, rekla je danska ministarka finansija Margarete Vestager (Margarethe Vestager). Tim kompromisnim rešenjem se izašlo u susret zemljama koje su kaznu smatrale prestrogom.

Mađarski ministar ekonomijeGyörgy Matolcsy pak smatra da je zemlja već sada spremna da ispuni kriterijume EU, i obećava da će mađarska vlada predstaviti nove mere do 15. aprila.

No, iz Evropske komisije stigle su prognoze da će mađarski proračunski deficit sledeće godine biti 3,24 odsto. Mađarska je prošle godine pak imala suficit ali samo zato što je nacionalizovala privatne penzijske fondove koji su vredeli 9,75 odsto BDP-a. Da nije bilo toga, deficit bi bio 6 odsto.

Pročitajte i ovo...