Home VestiBiznis & Finansije Britanija će možda emitovati obveznice sa periodom dospeća preko 100 godina

Britanija će možda emitovati obveznice sa periodom dospeća preko 100 godina

by bifadmin

Da bi iskoristilo trenutno niske kamatne stope u cilju sniženja troškova opsluživanja dugau budućnosti, britansko Ministarstvo finansija između ostalog razmatra i mogućnost emitovanjadržavnih obveznica sa periodom dospeća od 100 i više godina.

Suvereni dug Velike Britanije za sada je na nivou od 65 odsto BDP-a, prinosi državnih obveznica su na istorijskom minimumu, a poverenje investitora se objašnjava uspehom zemlje u realizaciji ambicioznog programa na smanjenju budžetskog deficita, pišu britanski mediji.

Vol strit džurnal piše da se britanski ministar finansija Džordž Ozborn priprema za brojne sastanke sa ekspertima i investitorima kako bi razmotrio potencijalnu tražnju superdugoročnih, ili čak takozvanih večnih obveznica bez fiksiranog roka dospeća.

Državne obveznice Velike Britanije imaju prosečan rok dospeća od deset godina, što je gotovo dvostruko duže od obveznica većine razvijenih zapadnih zemalja, zajedno sa SAD-om.

Koaliciona vlada Velike Britanije želi da iskoristi pogodnost sadašnjih niskih kamatnih stopa na britanske obveznice da bi jeftino pozajmila novac od institucionalnih investitora. U sredu je prinos na desetogodišnje britanske obveznice bio 2,3 odsto, što je niže nego u zemljama sa manjim budžetskim deficitima.

Inače, tražnju britanskih obligacija podstakla je Banka Engleske svojim programom kupovine aktiva, poznatim kao kvantitativno labavljenje, čiji je cilj pružanje podrške ekonomskom rastu.

Pročitajte i ovo...