Home VestiBiznis & Finansije Britanski premijer optužen da je primao donacije tokom prijema u Dauning stritu

Britanski premijer optužen da je primao donacije tokom prijema u Dauning stritu

by bifadmin

U velikoj Britaniji je izbio skandal kada su politički protivnici optužili premijera i vođu konzervativaca Dejvida Kamerona da je primao donacije tokom prijema i večera sa bankarima i tajkunima u Dauning stritu, ali i u letnjoj rezidenciji u Čekersu.

Jedan zvaničnik britanske Konzervativne partije snimljen je kako pokušava da ponudi pristup Kamerunu i ostalim važnim funkcionerima iz vlade u zamenu za značajnu finansijsku donaciju, što je izazvalo buru negodovanja u ostrvskim medijima. Kameron je u nekoliko navrata demantovao da su se takvi susreti ikada dogodili, a uhvaćeni političar koji je lažnim donorima nudio ovakvu vrstu usluge smenjen je sa mesta blagajnika Konzervativne partije.


Ipak, pod pritiskom advokata opozicije Kameron je kasnije otkrio da su u tri navrata u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu održane večere sa bogatim donorima, ali da „stranci nijednom nije isplaćen nikakav iznos, kao i da su svi gosti još od ranije njegovi lični poznanici“. Posle toga u javnost su izašli podaci i o organizovanim prijemima u Kameronovoj seoskoj rezidenciji u Čekersu, na kojim asu gosti bili neki od najbogatijih Britanaca i industrijskih magnata koji su davali višemilionsku podršku Torijevcima.


Kameron i njegove kolege rekli su da uglednim gostima nije bila nuđena politička moć ili bilo kakva vrsta protivusluge. Kao odgovor na optužbe, britanski premijer je najavio opsežnu istragu ovog narastujećeg skandala, koji donekle podseća na sličnu aferu sa noćenjem američkih bogataša u Beloj kući za vreme vladavine predsednika Klintona.

Pročitajte i ovo...