Home VestiBiznis & Finansije Crédit Agricole: Prvi subvencionisani kredit za poljoprivredu

Crédit Agricole: Prvi subvencionisani kredit za poljoprivredu

by bifadmin

Crédit Agricole banka je prva banka koja je poslala zahtev za subvencionisani kredit za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini. Zahtev je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede čime je Crédit Agricole banka i zvanično započela sprovođenje ugovora koje je potpisala sa Ministarstvom.

Subvencionisani agro krediti namenjeni su razvoju stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, kao i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i poljoprivredne objekte.

Krediti su dinarski sa fiksnom kamatnom stopom od šest odsto godišnje i rokom otplate do tri godine, a za sredstva mogu da konkurišu fizička lica – nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica.

Ukupno odobreni iznos kredita po korisniku, ukoliko je on vlasnik individualnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzentnik ili malo pravno lice ne može biti veći od pet miliona dinara. Maksimalni iznos za zemljoradničke zadruge je 15 miliona dinara. Takođe, odobreni iznos može biti povećan do 50 miliona dinara, za sva pravna lica (mala preduzeća, srednja, velika i zadruge) ukoliko su sredstva namenila nabavci stoke za tov i hrane za tov.

Period otplate subvencionisanog agro kredita je do 36 meseci uz grejs period do 12 meseci za kredite sa ročnošću od 36 meseci. Kao obezbeđenje kredita prihvataju se sva zakonski važeća obezbeđenja dok otplata kredita može da bude mesečna, tromesečna, polugodišnja i godišnja.

Pročitajte i ovo...