Home VestiBiznis & Finansije Deutsche Börse izvodi Evropsku komisiju pred sud zbog jedne njene odluke

Deutsche Börse izvodi Evropsku komisiju pred sud zbog jedne njene odluke

by bifadmin

Deutsche Börse, firma koja se bavi posredništvom u trgovanju akcijama i obveznicama, kao i u transakcijama, izvešće Evropsku komisiju pred sud kako bi oborila njenu prošlomesečnu odluku koja je blokirala njeno spajanje saNYSE Euronext. Tu će probati da naplati i troškove koje je imala zbog nezavršenog posla.

Obrazloženje Evropske komisije pri blokiranju merdžovanja dve velike kompanije je bilo da bi ono vodilo monopolizaciji na evropskom tržištu hartija od vrednosti. Međutim,Deutsche Börse je viđenja da je nekoliko tačaka ove odluke nekorektno. Prošlog meseca je izvršni direktor ove kompanije Reto Frankioni rekao da bi tužba mogla da primora evropske regulatore da promene definiciju tržišta derivata, koja ne uključuje vanberzansko trgovanje.

UDeutsche Börse su zabrinuti da bi ova definicija mogla da ih košta budućih ugovora na tržištu derivatima u Evropi. Kompanija će takođe pokušati da nadoknadi 82 miliona evra potrošena na neuspelo spajanje sa drugom kompanijom. Iako je ovo nesvakidašnji događaj, nije prvi i jedini – Dženeral elektrik se već žalio na odluku EK da blokira njegovo spajanje saHoneywell 2001, doduše neuspešno.

Pročitajte i ovo...