Home VestiBiznis & Finansije Fiskalna pozicija zemlje se pogoršava

Fiskalna pozicija zemlje se pogoršava

by bifadmin

Ukoliko ne dođe do ozbiljnijih promena, fiskalni deficit će na kraju 2012. godine iznositi 5% BDP-a, dok će javni dug preći 50% BDP-a, saopšteno je na predstavljanju novog broja „Kvartalnog monitora“.

Fiskalni deficit u Srbiji je strukturne prirode, što znači da je on u većoj meri posledica sistemskog nesklada između poreza i rashoda, a ne recesije“, izjavio je Milojko Arsić, glavni i odgovorni urednik „Kvartalnog monitora“. Prema njegovim rečima, da bi se naglo oborio fiskalni deficit i usporilo zaduživanje države neophodno je i povećanje poreskih prihoda i to povećanjem PDV-a sredinom 2012. sa ciljem dostizanja povećanja prihoda za 0,5% BDP-a do kraja ove godine i oko 1% BDP tokom sledeće, kao i suzbijanjem sive ekonomije, čime je moguće ostvariti povećanje prihoda do 1% BDP u naredne dve do tri godine.


Sve što smo do sada čuli na početku predizbornih političkih kampanja je potpuno u suprotnosti sa onim što bi zaista trebalo promeniti u korenitoj reformi fiskalnog sistema“, napominje Arsić i najavljuje da, ukoliko dođe do najavljenog povećanja PDV-a, možemo očekivati i smanjenje fisklanog opterećenja zarada u izvesnoj meri .To bi se moglo pokazati najboljom merom u borbi protiv nezaposlenosti, koja je u Srbiji došla do istorijskog maksimuma od 24,4% u oktobru prošle godine.

Pročitajte i ovo...