Home VestiBiznis & Finansije Grci će izvoziti Nemcima solarnu energiju

Grci će izvoziti Nemcima solarnu energiju

by bifadmin

Grčka je spremna da ojača svoju ekonomiju tako što će izvoziti sunčevu energiju na velika tržišta poput nemačkog, koristeći tako zahteve EU da svaka članica do 2020. bar 20 odsto energije proizvodi iz održivih izvora.

Pošto Nemačka zatvara svoju poslednju nuklearku, njoj će možda i zafaliti energija. Subvencionisanje razvoja sopstvenog napajanja solarnom energijom u Nemačkoj nije dovoljno uspešno, pa je kancelarka Merkel stalno kritikovala što se finansiranje proizvodnje energije iz održivih izvora uglavnom bazira na solarnoj iako se od sunca proizvodi samo dva odsto potrebne energije.

Zato su Nemci došli na ideju da sarađuju sa Grcima, tj pre godina dana toga se setio nemački ministar finansija Volfgang Šojble. Ustanovljena je državna firma pod nazivom Helios i ona će subvencionisati privatne koje žele da se proizvode solarnu energiju. Međutim, javlja se problem cene grčke solarne energije, koja je veoma visoka. Postoji mogućnost da će Nemci prestati da subvencionišu svoje proizvođače solarne energije, i da će se nekim bilateralnim dogovorom otvoriti polje za saradnju između dve zemlje.

Pročitajte i ovo...