Home VestiBiznis & Finansije Indija osvaja afričko tržište

Indija osvaja afričko tržište

by bifadmin

Indijski i afrički zvaničnici očekuju da će u naredne tri godine ostvariti trgovanje u vrednosti od 90 milijardi dolara.

Indija namerava ozbiljnije da se uključi u borbu za afričko tržište sa Kinom u narednom periodu, pošto planira značajno da uveća svoju trgovinu sa afričkim zemljama. „Do 2015. godine nameravamo da ostvarimo 90 milijardi dolara vredno trgovanje, a već je ugovoreno oko 250 projekta vrednih oko 30 milijardi dolara. To je značajan napredak u poređenju sa periodom od pre deset godina, kada je kroz bilateralnu saradnju ostavreno tek tri milijarde dolara“, istakao je indijski ministar trgovine, Anand Šarma.


Na upravo završenom trodnevnom Indijsko-afričkom forumu u Nju Delhiju učestvovalo je preko 600 afričkih delegata i 500 indijskih zvaničnika i poslovnih ljudi, koji su dogovarali uslove buduće saradnje. Sa milijardu stanovnika i velikom zavisnošću o energentima sa Bliskog Istoka, Indija se polako okreće afričkom tlu, bogatom naftom i mineralnima. Od dosadašnjih značajnijih investicija izdvaja se ulazak najvećeg indijskog mobilnog operatera, Bartija, u dvanaest afričkih zemalja.

Pročitajte i ovo...