Home VestiBiznis & Finansije Infostud: Skočila potraga za kadrovima za 17 odsto

Infostud: Skočila potraga za kadrovima za 17 odsto

by bifadmin

Prema najnovijoj analzi sajta poslovi.infostud.com, u 2011. najtraženiji su bili terenski prodavci, menadžeri i bankari. U odnosu na 2010, primetan je porast u broju oglasa, a čak 80% više nego ranije bilo ih je za programere i IT stručnjake.

Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, koja je trajala i tokom 2011. godine, na tržištu rada došlo je do malih, ali pozitivnih promena. Na sajtu Infostud objavljeno je preko 10.000 oglasa, za 11.000 pozicija, što je u odnosu na prethodnu godinu, povećanje za 17%.

Da se posao aktivno traži govori i činjenica da je tokom protekle godine, u bazu biografija dodato 7% više radnih biografija nego 2010. godine, a ovaj odeljak sajta pregledalo je čak 50% više poslodavaca. Ipak, broj oglasa za osobe sa invaliditetom nije se znatno menjao u odnosu na 2010. godinu, te je tokom 2011. objavljeno svega 556 radnih pozicija dostupnih i osobama sa invaliditetom.

Međutim, problem je neretko u tome što se, na osnovu opisa zaduženja u ovim oglasima, može zaključiti da su dostupni samo osobama sa niskim stepenom invaliditeta, dok oglasa koji su u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom, je i dalje izuzetno malo.

U 2011. godini ponovo su bili najtraženiji prodavci, poslovni sekretari, menadžeri, administrativni radnici, blagajnici, finansijski direktori, PR i marketing menadžeri, kao i konobari, vozači i kuriri.

Prethodne godine oblast informacionih tehnologija zabeležila je najveći rast u odnosu na druge kategorije po broju objavljenih oglasa – objavljeno je čak 80% više oglasa nego 2010. godine. Najtraženiji su bili administratori baza podataka, PHP programeri i projektanti informatičkih sistema.

Iako nesumnjivo, poslodavci sve više traže i pronalaze IT stručnjake, njih i dalje nema dovoljno, te je sticanje obrazovanja u ovoj oblasti svakako dobra odluka, jer su šanse za dobijanje posla sve veće.

Interesantno, poslodavci koji su posao nudili u oblasti turizma i farmacije, imali su bolji odziv kandidata nego ranije, iako je ukupna ponuda i potražnja za ova zanimanja bila nešto niža u odnosu na 2010. godinu.

Kao i 2010. godine, ponuda poslodavaca bila je znatno slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata kada su u pitanju zanimanja novinara, urednika, dizajenra enterijera, grafičkih dizajnera, psihologa i menadžera ljudskih resursa. Takođe, bez mnogo razlika u odnosu na 2010, najmanja ponuda poslova, ali i najniži interes kandidata bio je kod zanimanja iz oblasti brige o lepoti, poljoprivrede, šumarstva i veterine.

Potrebe poslodavaca u odnosu na 2010. godinu nisu se značajno menjale. U skoro 60% oglasa poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, u proseku od 2 godine i 7 meseci. Međutim, i dalje je izuzetno mali broj oglasa za ljude bez radnog iskustva, jer u većini od preostalih 40% oglasa, nije posebno navedeno da se iskustvo traži, ali se ipak podrzaumeva da je poželjno.

Poslodavci su tokom 2011. godine najviše tražili radnike sa srednjom stručnom spremom – u 47% oglasa, dok se visoka stručna sprema tražila u 37% oglasa. Diplomu više škole tražilo je 9% poslodavaca.

Važnost poznavanja engleskog jezika je izuzetno velika, s obzirom da je ovaj uslov bio zastupljen u čak 70% oglasa tokom 2011. godine. Ipak, na samim konkursima često se događa da kandidati ne prolaze samo zbog toga što im poslovna upotreba engleskog jezika nije dovoljno dobra, te je jako dobro upisati kurs ovog jezika, dok se posao traži. Takođe, osnovno poznavanje rada na računaru bilo je bitno za oko 37% poslodavaca.

Pročitajte i ovo...