Home VestiBiznis & Finansije Mercator ostao bez uprave

Mercator ostao bez uprave

by bifadmin

Uprava slovenačkog Mercatora na čelu sa Žigom Debeljakom, podnela je sinoć neopozive ostavke.Ostavke je prouzrokovalo neslaganja oko prodaje slovenačke kompanije najvećem konkurentu – hrvatskom „Agrokoru“.Većinski vlasnici Mercatora izjavili su da nemaju konkretnu ideju ko će zameniti dosadašnje članove.

Dosadašnji čelni čovek uprave Mercatora Žiga Debeljak kao glavni razlog neslaganja uprave i vlasnika navodi različitosti u pogledu na prodaju Mercatora Agrokoru Ivice Todorića. Kazao je kako uprava želi da se Mercator još snažnije razvija, a sada će odgovornost morati da preuzmu vlasnici.

Da podsetimo, Mercatorov regionalni rival, Agrokor, nije žalio truda ni novca u cilju stvaranja najveće trgovinske kompanije u ovom delu Evrope.Kada je u oba navrata učestvovao u dostavljanju neobavezujućih ponuda, Agrokor je daleko premašio konkurenciju, ponudivši za Mercator 221 evro po akciji. Ovako visoku cenu, govorili su stručnjaci, Mercator više nikada neće videti. Međutimpreuzimanje se proteglo i u ovu godinu a Slovenci su demonstrirali u praksi sve moguće legalne i nedozvoljene strategije u borbi protiv preuzimanja.

Pročitajte i ovo...