Home VestiBiznis & Finansije Održan okrugli sto na temu nasilja u porodici

Održan okrugli sto na temu nasilja u porodici

by bifadmin

Na Okruglom stolu o nasilju u porodici, koji su organizovale kompanija Avon i Fond B92 istaknuto je da iako državne institucije i brojne organizacije civilnog društva već godinama ulažu velike napore kako bi suzbile nasilje u porodici i edukovale društvo o rodnoj ravnopravnosti i ženskim ljudskim pravima, ovaj društveni problem je, uprkos svemu, veoma prisutan u našoj svakodnevici.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada i socijalne politike, MUP-a Srbije, Višeg prekršajnog suda, Savetovališta protiv nasilja u porodici, Centra za socijalni rad iz Sombora, kao i predstavnici medija. Na okruglom stolu istaknut je podatak da svaka treća žena trpi neki oblik nasilja, a tokom 2011. godine u Srbiji broj smrtnih slučajeva, u porodičnom nasilju, u odnosu na prethodne godine nije smanjen.

„U poslednjih nekoliko godina država je učinila značajne pomake u borbi protiv nasilja nad ženama, koje su prema statističkim podacima u 95 odsto slučajeva žrtve porodičnog nasilja. Pre godinu dana usvojili smo prvu Nacionalnu strategiju za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima, koja je usklađena sa međunarodnim standardima. Ipak, moramo imati svest o tome da pred svima nama stoji dugačak put borbe protiv ovog ozbiljnog oblika rodne diskriminacije i da samo zajedničkim snagama možemo obezbediti bolju i sigurniju budućnost ženama i njihovim porodicama“, rekla je Vesna Jarić iz Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada i socijalne politike.

U saradnji sa Pravosudnom i Kriminalističko policijskom akademijom, Službom za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije i nevladinim organizacijama, država je obučila više od 1200 policajaca, sudija, tužilaca i službenika u institucijama sistema za zaštitu od nasilja u lokalnim zajednicama, kao i 100 novinarki i novinara za rodno senzitivno izveštavanje o ovoj važnoj društvenoj temi.

Od 2007. godine izgrađeno je čak pet sigurnih kuća širom Srbije u okviru akcije Fonda B92 koji već niz godina kontinuirano radi na pomoći žrtvama porodičnog nasilja.

Pročitajte i ovo...