Home VestiBiznis & Finansije OECD: Evropa mora da bude posvećenija oporavku

OECD: Evropa mora da bude posvećenija oporavku

by bifadmin

Na sastanku ministara finansija evrozone ove nedelje biće tema jačanje Fonda za stabilnost na najmanje bilion evra, rekao je generalni sekretar OECD-a Anhel Guria, pominjući i druge ograničavajuće uslove za razvoj ekonomije starog kontinenta kao što su stare navike zaposlenih i zatvorenost određenih tržišta.

Prema njegovim rečima sadašnji nivo posvećenosti fondovima za spašavanje nije dovoljan da se povrati poverenje tržišta – Evropa mora imati sigurnost da bi mogla da se fokusira na revitalizaciju i jačanje konkurentnosti svoje ekonomije.

„Loši finansijski uslovi, fiskalna konsolidacija i ekonomska prilagođavanja su kratkoročno ograničavajući ali dugoročno gledano doneće nam koristi i stabilnosti“, rekao je Guria.

On je predstavio istraživanje koje poziva na reforme u proizvodnji i na tržištu rada, poreskom sistemu i obrazovanju, koji mogu pomoći ekonomiji da povrati konkurentnost, rast i zaposli ljude.

U OECD-u smatraju da nacionalni propisi i slaba primena određenih pravila EU zadržavaju ekonomiju da se razvija pa je potrebno otvaranje tržišta usluga, kao i tržišta zemalja EU jednih prema drugima. Osim toga, Evropa u određenim sektorima ne porizvodi dovoljno novih kadrova, niti ih motiviše da budu mobilniji.

Pročitajte i ovo...