Home VestiBiznis & Finansije OECD zemlje nisu vidljivo smanjile zagađenje vode

OECD zemlje nisu vidljivo smanjile zagađenje vode

by bifadmin

OECD zemlje su u protekloj deceniji napravile mali pomak u smanjenju zagađenja vode poljoprivrednim delatnostima. Nivo zagađenja je i dalje visok i košta poreske obveznike nekoliko milijardi dolara godišnje.

Sve ovo se dešava zato što je skok cena namirnica primorao poljoprivrednike da više proizvode, sa sve većim rizicima za okolinu. Najveći zagađivači vode iz pojloprivrednih delatnosti su pesticidi i druge hemikalije korišćene u poljoprivredi, kao i veterinarski proizvodi, koji se svi zajedno kroz vodovodne sisteme ulivaju u reke.

Situacija međutim još nije dramatična – u većini OECD zemalja voda je i dalje ispravna za piće. No, sve strategije za smanjenje zagađenja vode koje su primenjivane godinama nisu ispunile svoje ciljeve. Zato novi izveštaj OECD-a predlaže kombinovanje raznih instrumenata, usvajanje principa po kome bi zagađivači morali da plaćaju odštetu, fokusiranje na zemlje u kojima je voda najzagađenija, implementaciju informacionih sistema koji bi olakšavali farmerima strateško bavljenje pojloprivredom isl.

Detalje možete pogledati u video klipu.

Pročitajte i ovo...