Home VestiBiznis & Finansije Okeani gube na vrednosti

Okeani gube na vrednosti

by bifadmin

Nova studija kaže da cena oštećenja okeana može dostići dva triliona dolara. Zagađivanje, preterani ribolov i klimatske promene su takve da se o njima ne može govoriti odvojeno, prenosi Dojče Vele.

Nova studija Stokholmskog instituta za istraživanje okoline (SEI) kaže da ovi činioci čak umnožavaju jedni druge. Ostali stresovi koje okeani doživljavaju je povećanje kiselosti povećanjem nivoa ugljenika i hipoksija koja nastaje kada se đubrivo ispusti u okean i stvara „mrtve zone“ povećanjem cvetanja algi koje uzimaju previše kiseonika.

Istraživanje kaže da ako se nastavi ovako cena će biti 1,98 triliona dolara do 2100. godine, a ako se dramatično smanje emisije koje zagađuju okeane, cena će biti skoro 1,4 triliona dolara. „Ove cifre su samo deo priče“, kaže Fred Akermen direktor Klimatske ekonomske grupe pri SEI i dodaje da pružaju informacije o šteti koja se može izbeći ubuduće.

Ekonomnski deo studije se odnosi na pet kategorija na kojima će okean gubiti vrednost a to su ribolov, turizam, rast nivoa mora, oluje i kapacitet upijanja ugljenika.

Pročitajte i ovo...