Home VestiBiznis & Finansije SAD će tužiti Kinu zbog retkih minerala

SAD će tužiti Kinu zbog retkih minerala

by bifadmin

SAD namervaju da tuže Kinu Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog ograničavanja izvoza retkih minerala. Tužbu će podržati Japan i EU.

Kina pronalazi i obrađuje preko 95 odsto retkih minerala neophodnih za proizvodnju aparata moderne tehnologije, kao što su pametni telefoni, lcd i tft monitori ili hibridni automobili, ali i visoke vojne tehnologije, poput sistema navodećih raketa ili najnovijeg modela borbenog aviona F-35.Međutim, na snazi je strogo limitirani izvoz ovih sirovina, zbog čega trpe veliki proizvođači u razvijenim zemljama, kao što su SAD, Japan i neke države EU.


Neimenovani zvaničnici iz američke administracije potvrdili su da će vlada SAD insistirati da odgovarajući nadzorni organ STO sprovede istragu o nelegalnom kontrolisanju međunarodne trgovine. Njih svojim stavovima podržavaju političari iz Japana i EU, iako japanske vlasti ističu da nijedna odluka još uvek nije doneta.


Kao odgovor na ove optužbe, portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liu Vejmin izjavio je da Kina poštuje sve odrednice koje je prepisala STO i da su se dosadašnji zastoji dešavali zbog sporijeg vađenja minerala, ali i zbog potrebe očuvanja životne sredine u okolini nalazišta. Prema pravilniku STO kineske vlasti imaju pred sobom 10 dana da upute argumentovan odgovor na iznete optužbe.

Pročitajte i ovo...