Home VestiBiznis & Finansije Smanjen broj besnih divljih životinja i svinjske kuge

Smanjen broj besnih divljih životinja i svinjske kuge

by bifadmin

Broj slučajeva besnila u Srbiji značajno je manji u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući programu kontrole i iskorenjivanja koji sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede uz podršku Evropske unije. Pojava besnila pet puta je manja u odnosu na 2009. godinu, a radi se na stvaranju uslova koji bi, u narednih nekoliko godina, dozvolili prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja. Povoljna epizootiološka situacija beleži se i kada je u pitanju klasična kuga svinja jer je od poslednjeg žarišta, provog od oktobra 2007. godine, prošlo 16 meseci.

Prvoj nacionalnoj konferenciji u okviru Projekta „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, koja je održana u Beogradu, prisustvovalo je više od 100 stručnjaka iz oblasti veterine. Kada je reč o klasičnoj kugi svinja podvučena je važnost stalne kontrole i iskorenjivanja kroz vakcinaciju. Takođe, potrebno je raditi i na poboljašanju biosigurnosnih mera koje bi, postepeno, dovele do potpunog prestanka vakcinacije, što bi omogućilo izvoz živih svinja i svinjskog mesa. Na konferenciji je predstavljen i dalji plan oralne vakcinacije protiv besnila koji podrazumeva kontinuirano sprovođenje na teritoriji cele zemlje u narednih 5 do 6 godina. U pripremi je četvrta kampanja vakcinacije, koje se, inače, sprovode dva puta godišnje (od jeseni 2010.)

„Zaštita zdravlja životinja je izuzetno važna, jer se time štiti i zdravlje ljudi ali i otvara mogućnost proširenja tržišta domaće hrane na Evropsku uniju“, rekao je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji i dodao da je „prepoznajući značaj ovog projekta kako za Srbiju tako i za čitav region, EU obezbedila značajna sredstva iz IPA fondova.“

Program kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila divljih životinja više decenija unazad finansira se iz budžeta Republike Srbije, a od 2010. godine obezbeđena je i finansijska podrška iz fondova Evropske unije. Sve relevantne informacije o projektu dostupne su na internet stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.

Pročitajte i ovo...