Home VestiBiznis & Finansije Za dve nedelje počinje Beogradski festival igre 2012.

Za dve nedelje počinje Beogradski festival igre 2012.

by bifadmin

Deveti Beogradski festival igre (BFI) održaće se od 28. marta do 12. aprila uz učešće petnaest vrhunskih svetskih plesnih produkcija, od kojih nam je ovo jedina šansa da vidimo neke, čiji su svi nastupi bukirani u narednih nekoliko godina. Generalni pokrovitelj festivala je Vip, a priznanje “Vip poziva” ove godine dobija Leo Mujić.

Vip mobile je petu godinu zaredom generalni pokrovitelj Beogradskog festivala igre, zbog čega je kreiran i zajednički slogan„Komunikacija u pokretu“. Pod pokroviteljstvom ove kompanije deliće se nagrade ali i organizovati projekti za najmlađe koji žele da se bave plesom.

Igre u Sava centru otvoriće Nacionalna plesna kompanija iz Madrida, predvođena novim direktorom Hozeom Martinezom, zvezdom Baleta pariske Opere.Uz najveću baletsku divu današnjice Silvi Gilem i druge majstore koji mesecima unapred rasprodaju sale u svetu, Beograd, Novi Sad i Zrenjanin do 12. aprila biće glavne destinacije evropskih ljubitelja plesa.

Prvi put u ovom delu Evrope predstaviće se i montrealska kompanija La La La Human Steps sa “Novim komadom” koreografa Eduarda Loka. Svoju premijeru 10. aprila u “Madlenianumu“ imaće i prva domaća produkcija koreografa Saše Ilića.

Holandski plesni teatar, koji inače ima prvi slobodan termin za nastup tek 2017., što znači da je nam je ovo jedinstvena prilika da ih vidimo, izvešće dve predstave, Čežnju i Leptira.

Program festivala možete videti ovde, a osim tog programa imaćemo i jedno vadredno festivalsko veče 10. aprilana Maloj sceni Madlenijanuma, sa premijerama dva stara domaća baleta – „Sobareva metla” Miloja Milojevića i „Balada o mesecu lutalici” Dušana Radića – u koreografiji mladog Aleksandra Ilića.

Pročitajte i ovo...