Home VestiBiznis & Finansije Francuska i Nemačka traže vraćanje graničnih kontrola

Francuska i Nemačka traže vraćanje graničnih kontrola

by bifadmin

Zajednički predlog Francuske i Nemačke da se zemljama u Šengen zoni dozvoli privremena obnova graničnih kontrola, piše Špigl, može biti početak kraja Evropske unije.

Pre godinu dana Danska je uvela graničnu kontrolu prema Nemačkoj i Švedskoj zbog ilegalne imigracije, i tada je ovaj potez od strane Nemačke tumačen kao „veoma loš za budućnost Evrope“. Samo devet meseci posle toga i Nemačka iz istih razlogapokušava da oslabi sistem slobodnog kretanja kroz stari kontinent.

Francuski i nemački ministri unutrašnjih poslova sastali su se i napisali pismo za svoje kolege u ostalim članicama EU u kome se traži obnavljanje graničnih kontrola. Iako se radi o ptivremenom rešenju, koje bi trajalo 30 dana, mnogi analitičari ocenjuju ovo kao početak raspada Unije. Oni smatraju da politički lideri koji se zalažu za graničnu kontrolu ni ne shvataju koliko ova naizgled bezopasna demonstracija moći prema Evropskoj komisiji (koja je nedavno sebi dala pravo da da se meša u granična pitanja članica EU) može biti opasna.

Ovo otvara put nacionalizmu a kontinentalne Evropljane izjednačuje sa onima koje su ismejavali zbog opsednutosti svojim granicama, sa Britancima.

Pročitajte i ovo...