Home VestiBiznis & Finansije Grčka ekonomija će opasti za 5% u ovoj godini

Grčka ekonomija će opasti za 5% u ovoj godini

by bifadmin

Grčki najuticajniji institut projektovao je pad ekonomije za 5% i zauzeo pesimističniji stav nego što je stav EK i MMF, piše CNBC.

Atina će preduzeti strožije fiskalne mere da bi obuzdala svoje finansije kao deo novog paketa za spasavanje po dogovoru sa partnerima iz Evrozone i MMF-a. Fondacija za ekonomsko i industrijsko istraživanje (IOBE) takođe je projektovala budući rast nezaposlenosti na 20% za ovu godinu, premašujući rekor od 17,35 iz 2011.

Da je važno izaći recesije i vratiti se na put rasta potvrđuje izjava Janisa Stornarasa iz IOBE koji je zahtevao i bržu privtizaciju javnh preduzeća zarad privlačenja stranih investicija. Istraživanja ovog instituta, za razliku od prognoza EZ i MMF-a koja predviđaju 4,7/4,8% pada, kažu da će pad biti 5%. Rast nezaposlenosti šteti privatnoj potrošnji čiji je pad veći nego prošlogodišnji od 7,1%. Najveća zamerka, ističu u institutu, je što vlada „suviše i prebrzo reže investicionu potrošnju“, što je rast konkurentnosti i privatizacija – prespor.

Kvartalna prognoza predviđa da će inflacija još usporiti na 1% ove godine, sa 3,1% u 2011. ako tražnja nastavi da opada.

Pročitajte i ovo...