Home VestiBiznis & Finansije Grčki izbori: Za ili protiv MMF-a

Grčki izbori: Za ili protiv MMF-a

by bifadmin

Na grčkim izborima 6. maja najviše šansi da pobedi ima konzervativna Nova demokratija, ali, kažu analitičari, ne sa dovoljno glasova da bi sama mogla da formira vladu. Ovo bi moglo da vodi nedeljama pregovaranja dok se ne oformi koalicija sa PASOK-om i dok ne počnu da se primenjuju mere štednje, ako uopšte počnu – to uveliko zavisi od ostatka koalicije.

U Evropi je od kad je počela kriza primećeno drugačije ponašanje birača, oni su se okrenuli populistima. Poslednje grčko istraživanje javnog mnjenja pokazuje da osam do 10 grčkih partija može da uđe u parlament, uključujući i ekstremiste. Nova demokratija vodi sa oko 23 odsto glasova, dok PASOK ima 16 odsto birača. Ove dve partije su jedine bitnije koje podržavaju saradnju sa MMF-om i prihvatanje paketa pomoći.

Ostale, sa kojima mogu formirati vladu, ali pitanje je da li će zbog njihovog stava prema paketu pomoći MMF-a, su tri levičarske i Nezavisna Grčka koju vodi „odmetnik“ iz Nove demokratije. Šansu da uđe u parlament ima takođe i ulatranacionalistička partija Golden Daun. Ono što je dobro za dve najveće partije je to što postoji mogućnost da će cenzus preći i Demokratska alijansa, partija koja podržava saradnju sa MMF-om, pa se ove tri partije dogovore. Pitanje je međutim da li će sve ove partije sa tako malo birača i tako različitim ciljevima uspeti da se dogovore pre nego što Grčka ode u bankrot.

Pročitajte i ovo...