Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: Vlada dozvolila veliku 13. platu za direktore državnih firmi

Hrvatska: Vlada dozvolila veliku 13. platu za direktore državnih firmi

by bifadmin

Predsednici i članovi uprava hrvatskih državnih preduzeća više neće imati prava na ogromne otpremnine, već će, prema vladinoj odluci, za svoj rad dobijati više nego pristojnu platu i stimulativnu nagradu koja zavisi od poslovanje kompanije u kojoj rade.

Plate članova uprava uređene su istim pravilima kao plate državnih službenika koje ne prelaze 3,2 prosečne hrvatske zarade, odnosno oko 17,000 kuna mesečno, odnosno 2,200 evra. Prema vladinoj odluci, njihove plate biće veće u zavisnosti od njihovog poslovanja i veličine kompanije.

Kako piše Tportal za potrebe nagrađivanja vlada je podelila društva na mala (do 200 zaposlenih), srednja (do 3.000 zaposlenih) i velika (više od 3.001 zaposlenog). Mala preduzeća tako mogu imati dobit od 2 do 10 miliona, srednja poduzeća od 10 do 100 miliona, a velika više od 100 miliona kuna. Kada namaknu toliku dobit članovi i predsednici uprava imaju šanse za 13. platu koja je 60 odsto godišnje bruto plate zamale preduzetnike, 70 odsto za srednje i čak 80 odsto za velike.

Pročitajte i ovo...