Home VestiBiznis & Finansije Isplaćeno više penzija nego plata

Isplaćeno više penzija nego plata

by bifadmin

Iako zvanična statistika potvrđuje da u Srbiji za sada ima više zaposlenih nego penzionera, u februaru je isplaćeno više penzija nego plata, pokazuju podaci statističkog biltena Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

To naravno ne znači da se odnos snaga promenio, mada je broj penzionera opasno blizu broja zaposlenih, već dau februaru između 80.000 i 100.000 zaposlenih nije dobilo platu. Politika piše da je ekonomista Miroslav Zdravković došao do zaključka da je na 1,68 miliona isplaćenih penzijskih čekova bilo 1,63 miliona doznačenih zarada. Statistika istovremeno pokazuje da u Srbiji ima 1,77 miliona zaposlenih i 1,68 miliona penzionera. I još jedna činjenica – u Srbiji, prema poslednjim podacima, samo 18 odsto firmi izmiruje zarada ne vreme.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku, koje je Zdravković analizirao, pokazuju da je broj zaposlenih za svega 43.000 veći od broja penzionera što dovodi do toga da 1,025 radnika izdržava jednog penzionera. Istovremeno u Fondu PIO imaju drugačiju računicu, pa na jednog penzionera dolazi 1,26 radnika, jer se u obračun uzimaju svi osiguranici i svi zaposleni.

Pročitajte i ovo...