Home VestiBiznis & Finansije Mediji sve više kritikuju Obaminog kandidata za predsednika Svetske banke

Mediji sve više kritikuju Obaminog kandidata za predsednika Svetske banke

by bifadmin

Posle Ngozi Okonjo-Iveale i američki kandidat za predsednika Svetske banke objavio je svoje ciljeve za ovu instituciju, koja bi se pod njegovim vođstvom više bavila siromašnim zemljama koje primaju finansijsku pomoć od Banke. Mediji međutim sve više kritikuju Obaminog kandidata pišući o njegovim prethodnim poslovnim neuspesima.

Njujork Tajmspiše o Džimu Jong Kimu kao o relativno uspešnom u smanjenju troškova Dartmut fakulteta na čije čelo je došao pre nekoliko godina, pri čemu je oko 70 ljudi izgubilo posao. Pominje se i neuspešna disciplinska politika na fakultetu koji dosta trpi zbog lošeg ponašanja bratstava.

Neke od kritika tiču se i nedostatka iskustva u ekonomiji, jer se dr. Kim najviše bavio javnim zdravljem. I kada se oglašavao po pitanju ekonomije, često je kritikovao dosadašnju politiku Svetske banke i opsednutost rastom. Na pitanja novinara o njegovoj knjizi Umreti za rast sada kaže da je to „zastarela kritika jer se Svetska banka promenila“. Tada je hteo da kaže da se Banka ne brine dovoljno problemima siromašnih, ali sada su oni njen prioritet.

Pročitajte i ovo...