Home VestiBiznis & Finansije Apple zatvorio isto radnih mesta koliko je i otvorio?

Apple zatvorio isto radnih mesta koliko je i otvorio?

by bifadmin

Iz Applea kažu da su u SAD otvorili tačno 514,000 radnih mesta ali Biznis Insajder piše da je ova firma i gasila neka radna mesta tako što je uništavala nekada profitabilna tržišta, proizvode i kompanije, i navodi brojku od 490,570 ugašenih radnih mesta.

Ova novina piše da se Apple malo zabrojao kada su u pitanju radna mesta koje je otvorio – u tih pola miliona računali su kako dizajnere i stručnjake za proizvodnju tako i zaposlene u maloprodajnim objektima, distributere pa i zaposlene u firmi Corning koja proizvodi stakla za iPad-e i iPhone-ove.

Biznis Insajder je identifikovao oko 50 kompanija na koje je Apple-ov uspeh najviše uticao, uključujući i velike igrače poput IBM-a, HP-a i sl. Ove firme u proteklih nekoliko godina otpustile su 306,606 zaposlenih. Međutim, kako piše ovaj medij, tu nije uvrštena šteta koju je američkoj ekonomiji nanela odluka da Apple izmesto proizvodnju u neke druge zemlje i tamo otvara radna mesta.

Sve ovo ipak navodi na pitanje zašto se Biznis Insajder na ovako neobičan način bavi temom koja je osnova američke ekonomije – slobodnim nadmetanjem na tržištu i uspehom najkvalitetnijih kompanija.

Pročitajte i ovo...